Inte inloggad
» Logga in

Köp & Sälj
» Lägg in ny annons
» Ändra / radera annons
» Sök bilannonser
» Bilhandlare
» Märkessökning
» Sparade annonser
» Köpa bil guide

Tjänster
» Biltester
» Bilforum
» Billänkar
» Fotogalleriet
» Bilfilmer
» Statistik: Bilpriser

Övrigt
» Bilförsäkring
» Billån - låna pengar
» Bildelar & verkstad
» Bilnyheter
» Biltidningar
» Bilvård
» Köp- och säljtips
» Kalender bil

  Insplanet - Jämför bilförsäkring

  Bilförsäkring


 
Allmänt om säkerhet
Oavsett om du är köpare eller säljare så gäller det att vara medveten om att det finns oärliga personer som utnyttjar den anonymitet som internet kan ge.

På webcar2000.com gör vi vårt absolut yttersta för att stoppa bedragare. Vi har t.ex. lärt oss känna igen vissa mönster i annonser som läggs in eller i de annonssvar som skickas till seriösa annonsörer och kan i många fall stoppa bedrägeriförsök i ett tidigt stadium.

Tyvärr är det dock sannolikt att en del oärliga personer slinker igenom våra kontroller och därför är det viktigt att du som köpare eller säljare är försiktig och försöker lära dig så mycket som möjligt om hur bedragare agerar.

Nästan alla bedrägerier kan avvärjas med sunt förnuft. Nedan följer några tips, råd och länkar:

1. Om det verkar för bra för att vara sant...
...så är det oftast inte sant heller. Extrema fyndpriser är tydliga varningssignaler. Fråga dig själv varför säljaren är villig att sälja sitt fordon långt under marknadspris? Eller varför en köpare erbjuder sig att betala mer än du begär i din annons?

2. Ta god tid på dig:
Låt inte motparten stressa dig att ta snabba beslut. Vi rekommenderar att du alltid tar god tid på dig i dina beslut och gärna diskuterar med en vän eller kontaktar oss om du känner dig osäker inför en situation.

Var särskilt uppmärksam på
 • Förskottsbetalning:
  Betala aldrig ut pengar i förskott till en okänd person. Använd någon neutral tredjepartstjänst som Internetgirot.se eller Payson istället. Eller se till att mötas i person för att göra upp om köpet.

 • Western Union et.c.:
  Om säljaren vill ha betalt via Western Union et.c. så bör du vara försiktig. (Dessa betalningar kan göras utan att mottagarens identitet kan spåras.)

 • Checkbetalningar:
  Det kan dröja flera veckor innan din bank upptäcker att en inlöst check är falsk. Betala aldrig tillbaks överskjutande belopp på en check innan du är helt säker på att checken har täckning. Fråga din bank om detaljer kring detta!

 • Falska Escrow-bolag:
  Använd aldrig ett Escrow-bolag som säljaren rekommenderar. Välj alltid ut ett bolag själv och kontrollera att det är beprövat och pålitligt bolag. (Ett escrow-bolag fungerar som en neutral tredje part och förmedlar betalning mellan köpare och säljare. Avancerade bedragare kan dock skapa falska sajter som vid en första anblick verkar helt seriösa.)

 • Import:
  På grund av ökad risk för bedrägerier har vi beslutat oss för att inte längre tillåta annonser med objekt som finns utomlands. Om du hittar en sådan annons, var vänlig och kontakta oss! Vi rekommenderar att köpare och säljare alltid möts i person och att ett köpekontrakt alltid tecknas.

 • Export:
  Om du själv annonserar och blir kontaktad av en köpare som finns utomlands manar vi till försiktighet. Vi avråder generellt från att exportera sitt fordon. Om köparen pratar om "shipping" eller liknande bör varningslampan tändas. Fråga dig varför köparen gör sig allt detta besvär för att köpa just din bil... Vi rekommenderar att köpare och säljare alltid möts i person och att ett köpekontrakt alltid tecknas.

Kontrollera personen du gör affärer med
En del kan tycka att det känns jobbigt eller oartigt att be en okänd person om personlig information. Ett tips här är att du alltid startar med dig själv: Om du börjar med att själv visa upp din ID-handling och nämna att du gärna lämnar referenser blir det mycket mer naturligt att be din motpart om motsvarande information.
 • Kontrollera ID-handlingar noggrannt och ta gärna kopior

 • Kontrollera även mantalsskrivningsadress

 • Begär referenser, t.ex. från personens arbetsplats och kontrollera dessa

 • Acceptera inte kontakt enbart via telefon med mobilt kontantkort, utan kräv att få ringa upp till ett telefonnummer med abonnemang

 • Var särskilt misstänksamma med kontakter som tas via anonyma e-posttjänster, såsom hotmail, gmail, yahoo, et.c. eller med kontakter från annat land

 • När du köper, kontrollera att säljaren verkligen äger fordonet! Detta kan du göra på Vägverket. Kontrollera även att det inte finns lån på fordonet innan ägarbytet sker.

 • När du säljer är det viktigt att kolla upp vem köparen är och att köparen verkligen existerar. I vissa fall har oärliga bilköpare uppgett falskt namn för kunna strunta i p-böter och andra regler. Utan rätt personuppgifter kan inte ägarbytet registreras och ansvaret för bilen ligger kvar hos säljaren.

Läs mer:
Nedan har vi samlat en del bra länkar som vi rekommenderar för den som vill lära sig mer om bedrägerier på internet. Ju mer man läser, desto lättare är det att känna igen varningssignalerna och undvika tråkigheter. Avslutningsvis: Hjälp varandra!
Tveka inte att skriva och tala om för oss om ni hittat en oseriös annons eller på något sätt blivit utsatt för ett bedrägeriförsök! Hjälp andra att undvika att bli lurade och hjälp oss att hålla webcar2000.com så fritt från sabotörer som det bara är möjligt!

MyLoan
Om WebCar2000  |  Vanliga frågor  |  Regler  |  Handla säkert  |    |  
 

Du är här: Startsida » Bil » Handla säkert på internet